Tuesday, 10 December 2013

to be grateful


Allahuu, kita di dunia cari kebahagiaan dariNya. bukan rungut sana sini nak jadik macam di dia.
Allah dah cipta kita baik luar dalam alhamdulillah, tp ada juga yg dah memang cantik cakap "aku nak cantik macam dia, kalaulah aku jadi dia, bestnya hidup macam dia" haa mcmtu boleh jadi kau dah xbersyukur dengan kurniaanNya. 

wahai perindu syurga sekalian, memang, memang dia cantik sebab tu Allah yg bagi. bukan Allah bagi kau rupa paras ta cantik. yang jasad ini hanya pinjaman semata-mata ta menjanjikan cantik luar dalam pun tapi kalau cantik luar dalam tu Alhamdulillah, buang jauh-jauh penyakit yang nak ingin sangat ambil PhD tu(perasaan hasad dengki) . sebaliknya harus mengsyukuri  dikurniakan teman atau kenalan yg boleh bawa kita sekali atas jalanNya yg betul. and sebenarnya tak penting pun semua tu janji cantik akhlak, tau adab sopan,ada malu sbb iman and bersyukur apa adanya.patuh arahan Tuhan.

begini Allah tak bagi tak laksana permintaan kita sebab Allah tahu apa yg kita minta tu bukanlah yg terbaik buat kita sbb tulah Allah xtunaikn 
and bila mana Allah ta tunai doa kita itu adalh ujian. ujian menguji iman. sama ada kita sabar ke tidak dgn ujianNya. bila benar kita ikhlas bersabar sbb Allah, yakin semua yg jadi tu ada hikmahnya. pasti ada something yg kita xtahu yg akn dihadiahkan buat kita. sudah tentu benda baik iaitu rewards for all of our high patience before.

HE knows what is good for us. jadi Dia biar kita doa siang malam utk increase our iman, then bila dah tiba masanya ada hadiah lebih baik dari apa yg kita minta. Allah is the most fair kan? sbb Allah tu Maha Tahu, Maha Penyayang. nak benda baik kena lalu dulu susah payahnya. tapi doa jgn putus. mcm kita nak madu, mestilah ada lebahkn, so perlu letak effort utk menang ambil madu.(eh, salah eh? memandai, aku memang xreti kalau cari seumpama umpama ni :p)

look, yg Tuhan bagi dia tu, itu memang baik untuk dia. yang Tuhan x bagi kita tu means tak elok untuk kita. try fikir sendiri apa yg kita hajat macam apa yg dia dapat tu. elok ka utk kita? fikir lagi, tak melalaikan ka kalau dah dapat nanti?  kalau kata tidak, Allah itu Maha Tahu.
jd, bersabar ja la apa pun ujian Allah itu. sebab sabar mu itu dipandang mulia oleh Allah, inshaaAllah. always husnudzon towards Allah and people k? :)



and 

nah, now dah tahu kan..
so, stop wanting everything everyone has, it might be not good for you.
be grateful and redha. live our life the best as we can. 
forgive everyone which might have done any bad on you. then, feel the serene and bliss.

spread your smiles, love and doa .
btw, happy birthday to me today :B
daa mornite 
salam alayk. 
nah bagi bunga utk yg same bday today :p

p/s:auto post

10 comments:

  1. Alllahu .. betul ya akhdan :) .. apa yg kita inginkn skg smpai timbul PHD tu adalah nafsu semata-mata .. nak sangat cantik .. sedangkn tiada satu pun manusia yg hodoh ,, hanya kecantikn yg berbeza2 .. :) apa yg dorg kejar tu adalah ilusi ,, sedang ketuaan tu adalah realiti .. just back to basic .. ingat Allah , ingat mati .. :) Kafaa Bil Mauti Wa' izhan . :) jazakallahu khairan kathira for the excellent sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu teah :) nt2 tua juga, syukran jazilan sudi baca:D xda lah excellent mana :) kita sekadar saling mengingati, share for our own goods :)

      Delete
    2. afwan syg .. :D iya betul tu .. :)

      Delete
  2. ya Allah. i love this. you sgt mengingatkan. thank you. and happy belated birthday =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..thankyou back kak sudi baca:D moga manfaat utk smua :)

      Delete
  3. Betul tu, pernah jugak terfikir (biasalah perempuan) tengok dia tu, eh cantiklah kalaulah aku cantik macam tu.. Tapi lama-lama fikir, kalau jadi cantik mesti susahkan? Jadi bersyukur jela dengan apa yang ada. Stop comparing tak gitu? Ihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu :) dah apa yg Allah dah bagi tu bersebab dan itu memang bagus utk kita :) kecantikan kita xpenting pun nak compare ni, yg penting akhlak iman kita penentu kecantikan kita luar dalam :) biar manusia xnampak, tapi Allah pandang semua tu. wise step and always is to be grateful. Allah akan bagi lebih, inshaaAllah :)

      Delete
  4. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Manusia mmg fitrahnya mcm tu. Apa pun bersangka baik dan positif. Inshaa Allah yg baik2 akan datang pada kita. :)

    ReplyDelete
  6. Happy belated birhday! May Allah bless u =)

    ReplyDelete

Treat me as how you want me to treat you.

Thanks ,

Jazakallah ,