Thursday, 24 August 2017

#1 Night Thoughts



I’m sorry, but I got no time for someone who asks for advice but end up turning down the advisor. If you can’t accept advices.. Now you listen. 

Go ambik wudhu’ and pray. Raise your hands and make dua. Repair our relationship with The Creator. InshaaAllah, He will mend our bond with people. Sometimes people aren’t really helping. 
I mean, they can be there and they can always help to listen but it’s better if we seek Him first and tell Him everything what bothers us, what worry us, what make us uneasy, when we feel down and ask Him to strengthen our heart and guide us.

It’s not that I’m mad, no. I don’t want you to go astray and tell everyone on social media the negativities. Tak best sedih-sedih pastu jangkitkan orang lain tak best. There are thousand reasons to be happy. Kemonlah, look around. How you can already reached this stage? Mayyn. Life is never easy, if it’s easy then it is not life. Chill. Pegi beli fav kopi blended kau tu or anything you love. Buy foods. Food will never let you down. *this is actually always working on me hahah*
kbai

Saturday, 22 April 2017

Dugaan dan barokah di hari Jumu'ah.

Assalamualaikum and hi!
I hope this is going to be a quick update.
so today, I want to share some of the incidents that just happened to me and my friends. Even though I'm feeling really and superb tired right now. But this story I just can’t let it go and let it be forgotten. I appreciate every single things happened. 

So what happened? 
Today (jumuah), I got grammar final project discussion with groupmates at lib in the afternoon. Jap-jap speaking malay, jadi sebagai pelajar universiti tahun satu, majoriti-nya kemudahan pengangkutan yang ada semestinya bas universiti. Aku lupa, start around pukul 11-1 mcmtu memang tidak ada bas. 

Tambahan lagi pada hari jumaat, pakcik-pakcik bas sudah tentu pergi solat Jumaat. Jadinya aku tunggu bas dari jam 11 lebih ke 12:35 like ohmy Allah baik request grab ja dari cafĂ© kampung E tadi (fyi, kampung E is Kolej Kediaman E, orang-orang ums memang panggil kolej dlm U kampung semua). Sebab nak naik bas ums kena tunggu kat bustop luar kolej. 

Alhamdulillah, request Grab terus dapat (ye, naik sorang-sorang Alhamdulillah selamat lg) and sampai library abg grab tu kata “takpa dik, hari ni kan jumaat, abang belanja” (aku syak abg ni org ums lh sbb ada sticker ums kt kereta dia) ya Allah, murahkan rezeki abg grab tu. aamiin.

Selesai discussion semua, balik kampung E and prepare nak pergi swimming pula di Kompleks Sukan, Likas as usual we want to practice our swimming skills before the upcoming exam. Dalam pukul 5 sampai kompleks, 6 lebih selesai swimming and dlm jam 8 settle mandi solat semua siap2 kat kompleks.

After that, my friends asked if some of us are okay if we go dinner at Pasar Filipin, dorang bilang patak-patak duit (share) syak lah makan seafood. Actually, I have already bought food before going to swimming  but didn’t have opportunity to eat so I left my food in my room :s

So we went to Pasar Philippine and guess what? This is my first time ever going to that pasar at night even thou Im sabahan :/ but this rare opportunity  I got dengan izin Allah. Kenapa? Adalah sebabnya kejap lagi sa cerita.

The seafood is mashaAllah sistur, you have to try everything if you have money ofcourse >.< I love the seaweed, the ikan pari salai, the belacan ya Allah terliur pula balik.  Here the pics!




Total makan tadi rm85 and it’s worth it la seafood kan manada yang murah. After having a happy stomach, we decided to go window shopping barang-barang perhiasan dekat pasar tu kan terkenal dengan mutiara asli dijual tapi xbeli mutiara pun terbeli gelang pulak mak aihh konon nak pakai pegi dinner ya Allah perempuan ni kalau terjumpa barang-barang cantik memang tak boleh tahan dah rasa nak je semua tapi masih beringat dengan duit yang cukup-cukup ni. 

Tambahan pula dengan aunty yang jual gelang tu pandai marketing pulak dah apalagi gelang sorang satulah jadinya. Kitorang kena tinggal dengan yang lain mungkin sebab lama sangat membelek-belek gelang tadi *tangan di bahu mata tu tengok screen laptop* 

ok. Dah siap dah beli, kitorg yang tak tahu keberadaan yang lain, pergi tunggu kat luar kereta je lah sambil tu moon(maimunah) cerita tentang dia punya pelbagai bad experience dengan kaum adam dan relate dengan soal hati mahupun peristiwa yang masih fresh terjadi di antara kami dengan dah memang takdir kita untuk melalui kejadian sebegitu kalau tidak siapa lah kita sekarang *ok dah jangan serious sangat*

Ceritanya, sambil-sambil kitorg cerita tu ada seorang makcik dan cucunya menghampiri kitorg and tetiba makcik tu Tanya kami “adik, adik orang sini kah? Tau jalan mau balik Pulau Gaya?” (at first reaksi makcik tu mcm xtau nak tegur/buka cerita mcmna) aku memanglah orang sabah, yg lain semenanjung. Tapi aku tak pernah lagi pergi pulau Gaya tapi memang naik bot lah. Melihat raut wajah makcik tu aku dapat detect yg makcik tu mcm tengah ada masalah. 

Kami terdiam sekejap, pastu aku Tanya “kenapa ya makcik?”. Pastu makcik tu balas “sebenarnya makcik mau pulang Pulau Gaya baru habis lawat kakak di Tuaran. Tapi makcik nda cukup duit mau balik.”. Pastu kitorg tanya lg, tambang balik ke Pulau Gaya berapa and makcik tu kata rm18. 

Makcik tu sambung lagi “Sebenarnya makcik malu, saya mau pulang tapi nda cukup duit makan pun belum, mau cari makan tadi tapi nasi dia rm2 lbh duit nda cukup. cucu makcik ni dari tadi merungut mau minum sampai hentak-hentak kaki. Makcik sudah kata sabar lah kalau ada rezeki kita makan. ”  

 “Makcik malu mau minta duit, tapi makcik doa banyak supaya dapat balik.” I can’t kalau terjumpa situasi-situasi begini. I’ll cry. Kami pun dengan duit student hulur mana yg mampu yg penting makcik tu dapat balik dengan selamat and dapat beli makan untuk sehari dua. 

Rasa menyesal pula beli gelang tadi. Hmm.   

Sebenarnya, makcik tu cerita panjang tadi pasal kenapa dia pergi turun kk sbb nak melawat keluarga dia di hospital and bila nak singgah kat salah satu rumah keluarga/ kakak dia rumah tu xda kunci pula. Jadi makcik tu balik jalan kaki sampai lah depan pasar filipin tu(xtau pula start jln kaki dari mana). 

Minta maaf lah kalau xfaham sgt cerita sbb saya pun faham-faham mcmtu ja sbb makcik tu cerita dlm keadaan air mata dia mengalir :’( pastu makcik tu kata cucu dia tu ada parents tapi parents dia dkt KL. i can’t teruskan. I can sense sad feelings there :( .

Bayangkan kalau family you..naudzubillah min zalik. Mesti tak sampai hati nak biar mcmtu. 

Susah mana hidup yang kita rasa ingat lah ada yang lagi susah ujiannya dari kita. Peluang untuk jumpa orang-orang susah sebegini really make us think back and being grateful dengan apa yang kita ada sekarang. habis dah makcik tu nak balik, makcik tu kata dia xtau nak balas dgn apa hanya mampu doakan ja. jadi masatu baru kami bagitau yg kitorg ni pelajar ums. So we only asked for her duas. A lot. Moga Allah murahkan rezeki makcik and ease everything for you makcik. Aamiin. 

Btw, nama makcik tu Hasanatul. I think I want to stop it here. K bye. Wasalam. Thanks for the read. <3

p/s: actually hari ni dapat salam dua makcik. Biasalah student jarang-jarang dapat salam dari kaum ibu kt U. susah nak cari, lain kalau salam lecturer tu sebab hormat and rasa thankful. Yg ni lain and that salam really make me miss my family, home and kampung. Also, that salam make me feel LIFE.